Kaltano » Specials » Extreme leefomstandigheden

Hoe overleven organismen onder extreme omstandigheden?

Hoe overleven organismen onder extreme omstandigheden? Wij mensen hebben om te overleven op aarde veel nodig, bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur, genoeg zuurstof en water. Toch is er leven op plaatsen zoals de Sahara, waar het gedurende lange tijd heel droog kan zijn. Hoe passen organismen zich aan extreme omstandigheden aan?

De basisbehoeften

Leven op aarde heeft een aantal voorwaarden, zo moet er genoeg water zijn. De meeste dieren leven in optimale omstandigheden, daarom zien we rondom de evenaar de meeste soorten dier- en plantensoorten. De evolutietheorie van Charles Darwin geeft aan dat door middel van survival of the fittest en daarmee natuurlijke selectie, de eigenschappen die het best bij de omgeving passen, doorgegeven worden. Daarom zien we dat planten en dieren in extreme klimaten zich aan hun omgeving hebben aangepast. We zien dat de organismen die in extreme omstandigheden kunnen overleven vaak schimmels, algen, bacteriën en oerbacteriën zijn. Deze organismen noemt men extremofielen (uiterst beminnend).

Voordelen

Wanneer men dit leest, lijkt het enkel nadelig om in extreme omstandigheden te leven. Toch zijn de organismen die in extreme omgevingen leven met een reden zo geëvolueerd. Op plaatsen met extreme omstandigheden zijn weinig soorten. Hierdoor zijn roofdieren, parasieten of ziektes niet of nauwelijks aanwezig.
Leven met weinig zuurstof: walvissen en Indische ganzen

Leven met weinig zuurstof: walvissen en Indische ganzen

Dieren die lang hun adem in moeten houden zijn hierop aangepast. Door aanpassingen kunnen ze bijvoorbeeld meer adem meenemen, of kunnen ze zuiniger met zuurstof omgaan. Om meer zuurstof mee te kunnen…

Leven met extreme temperaturen: waterbeer en grondeekhoorn

Wanneer men kijkt naar de temperatuur, dan zijn er nauwelijks dieren die een lichaamstemperatuur kunnen krijgen van onder de 0 graden. Een temperatuur onder het nulpunt brengt namelijk allerlei proble…
Leven in extreme droogte: cactussen, roos van Jericho

Leven in extreme droogte: cactussen, roos van Jericho

De meeste organismen op aarde hebben veel water nodig, maar toch zijn er een aantal planten die het wonderbaarlijk goed doen in lange periodes zonder water. Cactussen kennen we als de gemakkelijke kam…
Gepubliceerd door Kaltano op 09-03-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://www.micropia.nl/dossiercontent/microworld/nl/12/?ph=1#gref geraadpleegd op 8-3-2016
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Extremofiel geraadpleegd op 8-3-2016