Hoe overleven organismen onder extreme omstandigheden?
Wij mensen hebben om te overleven op aarde veel nodig, bijvoorbeeld een bepaalde temperatuur, genoeg zuurstof en water. Toch is er leven op plaatsen zoals de Sahara, waar het gedurende lange tijd heel droog kan zijn. Hoe passen organismen zich aan extreme omstandigheden aan?
De basisbehoeften
Leven op aarde heeft een aantal voorwaarden, zo moet er genoeg water zijn. De meeste dieren leven in optimale omstandigheden, daarom zien we rondom de evenaar de meeste soorten dier- en plantensoorten. De evolutietheorie van Charles Darwin geeft aan dat door middel van
survival of the fittest en daarmee natuurlijke selectie, de eigenschappen die het best bij de omgeving passen, doorgegeven worden. Daarom zien we dat planten en dieren in extreme klimaten zich aan hun omgeving hebben aangepast. We zien dat de organismen die in extreme omstandigheden kunnen overleven vaak schimmels, algen, bacteriën en oerbacteriën zijn. Deze organismen noemt men extremofielen (uiterst beminnend).
Voordelen
Wanneer men dit leest, lijkt het enkel nadelig om in extreme omstandigheden te leven. Toch zijn de organismen die in extreme omgevingen leven met een reden zo geëvolueerd. Op plaatsen met extreme omstandigheden zijn weinig soorten. Hierdoor zijn roofdieren, parasieten of ziektes niet of nauwelijks aanwezig.